Pavlova hiša / Pavelhaus

Postavitev razstave likovnih del v času pandemije
foto: David Ličen

petek, 13. marec 2010

Od danes naprej je v Pavlovi hiši v Potrni na ogled razstava likovnih del 27. mednarodnega likovnega simpozija Slovenija odprta za umetnost Pogled od zgoraj. Razstavo je posnela tudi ekipa ORF. Postavitev razstave je dokumentiral David Ličen.

Na turistični domačiji »Sinji vrh« se je 23. junija 2019 začel 27. mednarodni likovni simpozij »Slovenija, odprta za umetnost«. Tega dne je na Goro umetnosti prišla skrbno izbrana, kvalitetna, mednarodno pestra in generacijsko raznolika skupina ustvarjalcev. Udeleženci so zastopali različne avtorsko svojstvene in izoblikovane sloge, načine in tehnike likovnega izražanja. Posebej smo omogočili sodelovanje mlajšim, perspektivnim likovnim ustvarjalcem. Imeli smo odlično zastopstvo z Akademije likovnih umetnosti v Sarajevu, od koder so prišli trije avtorji: prof. dr. Amela Hadžimejlić, ki je bila tudi častna gostja iz tujine, ter dr. Danis Fejzić in mag. Amer Hadžić. Častna gostja iz Slovenije, magistrica umetnosti Milena Gregorčič, pa je tudi s svojim delom med nami potrdila, da je letošnja nagrada Majskega salona, najvišja nagrada, ki jo podeljuje Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, prišla v prave roke. Vsak posamezni avtor je opravičil izbiro selektorjev. S svojim intimnim umetniškim prispevkom je ključno sooblikoval dragoceno podobo 27. »Slovenije, odprte za umetnost«, nam približal del svoje ustvarjalne poti in odprl pogled v likovno umetnost sedanjega časa.

Lani nam je bilo, po zaslugi našega generalnega sponzorja, omogočeno, da smo lahko dela dveh najboljših avtorjev tudi fi nančno nagradili. Strokovna komisija v sestavi dr. Nelide Nemec, Barbare Boltar, kustosinje galerije Šivčeva hiša, in Anamarije Stibilj Šajn, umetniške vodje simpozija, je pregledala nastala likovna dela in podelila dve priznanji za kvaliteto, in sicer je priznanje med tujimi avtorji prejel Lello Ronca iz Italije, med domačimi pa Tina Konec. ( iz besedila Anamarije Stibilj Šajn)

Katalog: Pogled od zgoraj 2019